Uto24112020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige Federacije Bajić sa 11 metara srušio Vezire

Akcija "VAR": Istraga Tužilaštva o namještanju utakmica u BiH u završnoj fazi

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Početkom novembra prošle godine provedena je "akcija VAR" Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), a u vezi s navodnim namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

Nakon ročišta za određivanje pritvora uhapšenima Sud Bosne i Hercegovine pustio je osumnjičene da se brane sa slobode uz mjere zabrane. Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili su za N1 kako je istraga još uvijek u toku, ali i da je trenutno u završnoj fazi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istaknulo je na ročištu koje je održano prije nešto manje od godinu dana kako je Vladimir Dominković organizovao grupu kojoj su pristupili i ostali i zahtjevali od uprava klubova dar za povoljno suđenje. Na ročištu koje je održano 13. 11. 2019. godine prezentiran je dio dokaza.

Otkriveno je kako se optužba između ostalog odnosi i na utakmice GOŠK - Budućnost i TOŠK - GOŠK koje su odigrane 13. odnosno 20. oktobra 2019. godine. Prvooptuženi je Vladimir Dominković kao predsjednik Komisije za sudije i suđenje uz Antu Bilješka kao člana ove komisije.

"Sud je donio odluku kojom je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora protiv svih pet osumnjičenih u predmetu VAR i odredio mjere zabrana koje će biti kontrolisane svaka dva mjeseca", istaknula je tada advokatica optuženog sudije Ilije Živkovića.

Tužilaštvo BiH je u okviru akcije u kojoj su navedene osobe uhapšene pokrenulo istragu protiv osobe inicijala G. M. i drugih osoba, istaknuto je na ročištu koje je održano prije nešto manje od godinu dana. Postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović rekla je na početku ročišta prošle godine i da se istraga vodi za više osoba koje nisu prisutne u sudnici.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda